Земляний комарик – небезпечний шкідник багатьох рослин.

Земляний комарик – небезпечний шкідник багатьох рослин.

Захист рослин

6 хв. 2005

 (0)    0

Зміст:

1. Симптоми, якими можна знайти їх.

2. Як виглядає земляний комарик?

3. Цикл розвитку сциариди.

4. Як уражаються рослини у приміщенні?

5. Заходи боротьби із комариком.

Комарики земляний належить до сімейства Sciaridae.  Таких комариків називають ще грибними чи мухами-сциаридами.

1. Симптоми, якими можна знайти їх.

 Маленькі мушки, схожі на мошкару, але менші, вони літають над горщиками з рослинами.  А самі рослини виглядають ослабленими, виснаженими, можуть навіть в'янути і відставати у рості.

 Дорослі особи менш небезпечні для рослин, ніж їх личинки.  Вони харчуються всім, як органікою, що розкладається, грибами, водоростями, так і живою тканиною кореневої системи і навіть стебла рослини можуть бути їжею для личинки.  Доросла особа земляного комарика може ще й бути розповсюдником різних захворювань.

2. Як виглядає земляний комарик?

 Дорослі особини - мушки дуже дрібні, розміром не більше 3-5 мм, чорного забарвлення, довгастої форми з витягнутими витонченими вусиками та довгими лапками.

 Личинки - червоподібні, напівпрозорі з кишечником, що просвічує, розміром від 2 до 10мм.

3. Цикл розвитку сциариди.

 Після парування доросла самка відкладає від 50 до 200 яєць.  Через 2-3 дні з'являється нове потомство.  Личинки, що вийшли, проходять чотири стадії розвитку протягом 2-3 тижнів.  Хорошими умовами розвитку є вологий грунт.  Якщо відбудеться повне пересихання ґрунту, вони загинуть незалежно від стадії розвитку.  При вилученні личинок з вологого ґрунту вони також гинуть протягом кількох хвилин.

 Після проходження чотирьох стадій личинка заляльковується в компості і виходить у вигляді дорослої особини через 3 доби.  При температурі повітря від 20 до 24 ° С розмноження їх триває, а життєвий цикл триває протягом 3-4 тижнів.

4. Як уражаються рослини у приміщенні?

 Найчастіше ми помічаємо, що квіти, які перебувають у приміщенні заражені, коли вони вже проявляють всі%й симптоми: скидають листя, починають жовтіти, пропадати.  Виною всьому цьому буває те, що ми робили протягом попереднього місяця з цими рослинами.  Це можливо перелив, а може і не один, була пересадка рослин у заражений ґрунт (ґрунт був з вулиці, городу) або недавно купили нову рослину (вона була заражена).

5. Заходи боротьби із комариком.

 1) При початковій стадії зараження - коли тільки починають літати перші дорослі особини.  У такому випадку достатньо покрити поверхню грунту в горщику, шаром піску в 1,5 см. Це завадить самці комара відкладати яйця, крім того, буде бар'єром для виходу на поверхню нових дорослих особин.

 2) Якщо земляного комарика біля рослин літає вже багато, то потрібно вживати більш жорстких заходів.  На балконі або окремому приміщенні зберіть всі рослини.  Закрийте дренажні отвори щільною синтетичною тканиною, це виключити попадання їх через них, і намагайтеся менше поливати рослини, щоб не було переливів.

 3) Якщо все-таки виявили яйця або бачите, що рослина починає виглядати пригніченою, то в таких випадках потрібно дати ґрунту підсохнути на глибину не менше 3-5 см. Сухий грунт вбиває частину личинок і гальмує розвиток яєць, а також робить грунт менш привабливим  для дорослих самок, що відкладають яйця.

 4) Для вилову та контролю за земляних комариків (дорослою особиною) можна застосувати липкі пастки.  Найкраще з цією метою використовувати липку стрічку жовтого кольору.  На такі пастки комахи добре реагують, сідають і тим самим зменшується кількість дорослих шкідників.

5) Як би ми не намагалися, дуже часто, на жаль, не виходить позбутися шкідника без використання хімічних препаратів.  У таких цілях використовуються інсектициди системної дії, тобто ті, якими можна пролити ґрунт у горщику та препарат проникає в рослину через корінь і тим самим знищить шкідливу мушку.

 До таких препаратів можна віднести:

Актара (тіаметоксам) - хороший препарат, який не тільки допоможе перемогти шкідника та захистити рослину як мінімум на два тижні, а й прискорить відновлення рослин після шкідника.

 Прованто Дуплет (Коннект) – інсектицид, який має у складі дві діючі речовини імідоклоприд (системний) та бета-цифлутрин (кишково-контактної).  Разом вони справляються добре з цим шкідником.  Буде захищений і ґрунт, і рослина.

 Грім або Мухоїд – вони на основі Діазинону.  Але їх потрібно вносити із поливною водою 1 раз на тиждень.  І провести профілактику ще раз за тиждень, для нокауту ефекту.

 Ще з такою метою можна використовувати біопрепарати, такі як Метаризин.  Він допоможе запобігти сильному зараженню, і в той же час можна проводити профілактику раз на місяць і обійтися без використання хімічних препаратів.

 (0)    0

Останні пости в блозі

Просмотреть все посты

Ваш комментарий успешно отправлен. Спасибо за комментарий!
Оставить комментарий
Каптча
Комментарии Facebook